Вячеслав Короткий - професионален полярник, специалист-метеоролог. Работно място - Северния полюс. През последните

...
Вячеслав Короткий - професионален полярник, специалист-метеоролог. Работно място - Северния полюс. През последните
Коментари Харесай

Най-самотният човек на света - полярникът Вячеслав Короткий

Вячеслав Короткий - професионален полярник, специалист-метеоролог. Работно място - Северния полюс. През последните 30 години, той пътешества с арктически кораби, а в този момент населява някогашното село на брега на Баренцово море Ходовариха и запустелия морски фар. Тук Вячеслав организира своите метеорологични измервания. На 63 години е, има брачна половинка, която живее надалеч от неговата месторабота - в Архангелск. Двамата с нея нямат деца.

Фотографът Евгения Арбугаева /по поръчка на The New Yorker/, показва невероятният живот на Вячеслав и споделя: " Светът на градовете му е напълно непознат - той не го приема. Мислех си, че е избягал от целия свят в търсене на някакво избавление тук. Но оказа се, че това не е по този начин. Тук Вячеслав въобще не се усеща самичък или уединен. Винаги е дружно с ветровете, с природата и времето, които учи. "

 1

Вячеслав Короткий инспектира при пълнолуние изоставения фар в Ходовариха. Навремето този маяк упътвал моряците, пътуващи по Северния морски път.

 2

Вячеслав населява древен дървен дом в опустялото село. Всички метеорологични измервания нанася в специфичен дневник.

 3

Метеорологичният дневник, атласът и всички останали потребни и значими за работата книги, са разхвърляни върху бюрото му. Снимката на Юрий Гагарин е изрязана от вестника, съобщаващ за неговата крах през 1968 година.

 4

До колене във водите, измервайки нивото на Баренцово море.

 5

По радиостанция, Короткий предава данните от измерванията на друга метеорологична станция, откъдето те се изпращат към Москва. Често известията за снежни стихии и ураганни ветрове се забавят точно затова.

 6

В свободното си време, Вячеслав прави такива къщички от кибритени клечки.

 7

В направената от него лодка, той обича да припалва по цигара.

 8

Ходовариха, 25 януари 2014 година Короткий смъква показанията от метеорологичната кабина, намираща се на 5 минути от вкъщи му. Над него е Северното зарево.

 9

Поглед към Баренцово море през илюминатора на дизеловия електроход " Михаил Сомов ", който доставя храна и принадлежности на Вячеслав един път годишно.

 10

От прозореца на своята дървена къща, Короткий следи пустинния пейзаж, а очите му са попили цялото синьо на морската простор.

фотоси: Евгения Арбугаева │източник:The New Yorker

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР